Suikerziekte wat is dat eigenlijk?

Diabetes is een chronische ziekte waaraan miljoenen mensen leiden over heel de wereld. Het is tevens ook een ongeneeselijke ziekte. Een andere naam voor de ziekte is suikerziekte. Als er eenmaal de diagnose suikerziekte is geconstateerd dan ben je er zeker van dat je de rest van je leven insuline bij moet spuiten of slikken. Er is een klein gedeelte van de mensen die suikerziekte hebben die geen medicijnen hoeven te gebruiken. Bij lichte suikerziekte is er nog een mogleijkheid om het zonder die medicijnen te proberen maar die groep mensen is schaars. En over het algemeen word er in een later stadium toch nog overgegaan op medicijn gebruik.

De oorzaak van diabetes

De oorzaak van diabetes komt omdat er onvoldoende natuurlijke suikers in het lichaam aangemaakt worden. Oftewel er is niet voldoende insluline in het lichaam aanwezig. Dit hormoon vind zijn oorsprong in de alvleesklier. Dit wordt geproduceerd in de alvleesklier, een andere benaming voor de alvleesklier is de pancreas. Insuline zorgt ervoor dat bloedglucose kan worden opgenomen vanuit het bloed door de lichaamscellen. Een tekort aan deze insuline heeft tot gevolg een verhoogde bloedglucosespiegel, en een tekort aan glucose in de lichaamscellen.
Het tekort aan insuline ontstaat als de alvleesklier onvoldoende van dit hormoon produceert. Men noemt dit in de medische wereld een absoluut tekort , of als de lichaamscellen niet reageren op insuline zoals een gezond lichaam hoort te reageren dit nooemt men een relatief tekort, welke ontstaat als er een overschot aan andere hormonen aanwezig zijn die de werking van insuline tegengaan.

diabetes-prikken

 

 

 

 

 

De Symptomen

De symptomen van suikerziekte zijn over het algemeen niet makkelijk te ontdekken. Er zijn mensen die er jaren mee rondlopen zonder het te ontdekken. Het doet namelijk geen pijn en vaak geef je de schuld van de symptomen een andere oorzaak. Toch is het belangrijk dat als je meer dan 1 onderstaand symptoom vertoond even langs de huisarts te gaan om suikerziekte uit te sluiten.

1. Veel moeten plassen, en dan vooral s'nachts
2. Constant honger en dorst gevoel en een lichte vorm van uitdroging
3. Als je ogen plotseling in een korte tijd snel achteruit gaan.
4. Constant moe, en zelfs uitgeput zelfs als je weining tot niets doet
5. Als het langer dan normaal duurt voordat je wondjes genezen.
6. Plotseling gewichtsverlies zonder dat je nou meedoet aan een dieet
7. Dood of slapend gevoel in je handen en voeten

Tot zover dit korte stukje over suikerziekte, de reden dat ik dit artikel schrijf is omdat ik mijn lezers wil waarschuwen. Overgewicht is reden nummer 1 om diabetes te ontwikkelen. Het is dus van belang dat u gezonde voeding tot u neemt. Ook als u al suikerziekte heeft. (zestig procent van de Nederlanders heeft aanleg voor suikerziekte) Is het vooral van belang dat u een gezonde evenwichtige voeding tot u neemt.

Google