Gezonde voeding Afvallen met Sonja

 

 

 

Dik zijn, de redenen

 

 

Obesitas is dé boosdoener van deze tijd. Er zijn zoveel mensen te zwaar dat medici wereldwijd de alarmbellen laten rinkelen. De oplossing is bekend: gezonder en minder eten en meer bewegen! Een recente studie van bekende wetenschappers geeft echter andere oorzaken aan. De toename van ons gewicht is evengoed te wijten aan de temperaturen in onze huizen en kantoren of vervuilende stoffen en medicijnen. Gezond eten en veel bewegen zijn belangerijk, Maar de oorzaken van obesitas zijn niet alleen te wijten aan het gebrek van bovenstaande. De tien belangrijkste oorzaken van ons overgewicht op een rijtje gezet.


1) Te kort aan nachtrust. Mensen die vermoeid zijn rennen sneller naar de snoeptrommel. Dat komt omdat slaapgebrek de hoeveelheid Ghrelin, een eiwit dat de voedselopname regelt en stimuleert, doet verhogen terwijl de hoeveelheid Leptin, het eiwit dat de hoeveelheden lichaamsvet regelt, minder wordt. De laatste eeuw is het aantal uren dat mensen slapen en uitrusten afgenomen met gemiddeld twee uur, van negen uur naar zeven uur. Met gewichtstoename tot gevolg.

2) Giftige stoffen, synthetische chemicaliën, zoals in plastic, kunnen in het lichaam komen via ons voedsel en hebben daar tot gevolg dat de werking van hormonen wordt beïnvloedt of tegengewerkt. Des te meer van deze vrije radicalen in ons lichaam, hoe meer we aankomen. Er bestaan vrije radicalen die de werking van het mannelijke hormoon tegengaan, waardoor vet zich opstapelt. De moedermelk die aan baby's word gegeven is al even vervuild. Elke vijf jaar vermenigvuldigt deze norm zich met de factor 2.

 

 

3) Temperatuur in onze woon en werkomgeving. In de winter hebben we graag de kachel aan. In de zomer doen we onze airconditioning aan. De temperaturen in onze huiselijke omgeving is gestegen van 13°C naar 18°C en dat slechts in de drie decennia. Het gevolg hiervan is dat de calorieën die ons lichaam in de winter normaal gesproken verwarmen niet worden verbruikt en in de zomer werkt het net de andere kant op. Met als gevolg vet opbouw. Dus de kachel uitlaten in de winter is niet alleen goed voor het milieu en onze portemonee. Maar ook nog een keer goed voor de gezondheid.

4) Niet roken. Het klinkt raar, maar rokers komen minder aan. De reden is dat nicotine de honger onderdrukt. De cijfers zijn duidelijk: ophouden met roken is de reden van een kwart van het toegenomen overgewicht bij de mannen en een vijfde bij de vrouwen tussen 1989 en 2000
Het klinkt heel mooi als je een roker bent. Maar de nadelen van de sigaret wegen niet op tegen de voordelen. Dus evengoed stoppen met roken en maar flink veel deze site lezen ter ondersteuning. ( ;

5) Geneesmiddelen zoals Antidepressiva, anticonceptie, medicatie voor suikerziekte, hoge of verhoogde bloeddruk, spier samentrekkingen. Al deze medicijnen bevatten bètablokkers en die kunnen de oorzaak zijn van een verhoging van het gewicht met ongeveer 2 kilo.

6) Ouder worden Ook het ouder worden zorgt voor een toename inhet gewicht. Bij het vrouwelijk geslacht ook wel bekend als zijnde ‘blokjaren’ met twee periodes. De eerste fase met gewichts toename is ongeveer na het 35ste levensjaar, de tweede fase in en na de menopauze. Dit komt omdat in je lichaam een hormonale en metabolische verandering plaasvindt. Het mannelijk geslacht komt vooral aan rondom de buik in de volksmond ook wel de bierbuik genoemd. Een vergrootte buikomtrek met meer dan 90 centimeter verhoogt de kans op diabetes aanzienlijk. Tevens moet er rekening gehouden worden met een neveneffect: de groep mensen die op dit moment van schrijven (2007) tussen de 35-44 jaar oud zijn is toegenomen, dit verhoogt automatisch de kans op overgewicht.

7) Leeftijd van de moeder bij de geboorte. De kans op obesitas stijgt met 15 procent iedere keer dat de moeder vijf jaar ouder is. De reden hiertoe is dat kinderen bij het ouder worden steeds minder proteïnen in hun voeding krijgen of om de simpele reden dat de leeftijd van de moeder bij de geboorte van het kind al hoger is dan normaal. De moeder maakt gewoon niet meer die voedingsmiddellen aan in de zelfde hoeveelheid voor de baby als toen ze nog jonger was.

8) Baby’s die te weinig wegen bij hun geboorte halen dit snel in. Gebeurd dit te snel, en meestal is dat ook zo, dan neemt de kans op overgewicht voor het kind in een later stadium van het leven toe. Ook moeders die te weinig wogen bij hun geboorte, hebben een verhoogde kans op diabetes. Wat het risico op overgewicht voor hun eigen nakomelingen weer verhoogt. Ook baby's die teveel snoep krijgen van opa en oma lopen een kans op overgewicht. ( ;

 9)
Erfelijkheid. De BMI (Body mass Index) is voor een groot gedeelte erfelijk en de reden hiervoor is dat mensen met een overgewicht voor meer nakomelingen zorgen. Meer kinderen uit ouders met overgewicht, houd in dat meer mensen voorbestemd zijn om overgewicht te ontwikkelen

Site Map |Contact